TIP MENULIS NOVEL - 3

Sebelum ini saya dah huraikan dua tip menulis novel iaitu pertama, Memilih Genre dan kedua, Membina Watak. Jadi kali ini saya akan huraikan sedikit lagi sambungan bagi tip kedua, iaitu berkaitan dengan watak. 

Membina watak bukanlah sekadar memberikan nama-nama yang hebat dan sedap, namun ia sebenarnya lebih kepada membentuk sifat dan keperibadian watak yang kita pilih itu. Sifat yang ada pada watak itulah yang akan menjadi pendorong kepada tindakan mereka dalam novel nanti, bahkan novel yang baik boleh dikatakan didasari oleh pembinaan watak yang menarik dan mantap.

πŸ”΄ Bagaimana hendak membina sifat bagi watak yang kita pilih?

◾ Cara pertama adalah dengan mengambil contoh sifat yang ada pada manusia di sekeliling kita. Maksudnya, mengalihkan sifat di dunia nyata, dan memasukkannya ke dalam cerita. Macam mana tu? Contohnya, anda memerhati sifat-sifat yang ada pada rakan, ahli keluarga mahupun kenalan. Kemudian anda mendapati bahawa segelintir daripada sifat mereka itu sesuai digunakan serta bertepatan dengan sifat watak novel anda. Jadi, daripada itu... Anda boleh mengambil contoh sifat-sifat itu dan memberikannya kepada watak-watak novel anda. 

Contoh sifat yang biasa kita perhatikan ialah rajin, malas, panas baran, dingin, peramah, lemah lembut, dan banyak lagi. Sifat antagonis pula boleh didapati melalui pemerhatian terhadap musuh / orang yang tidak menyukai anda. Contohnya talam dua muka, orang yang suka mengadu domba, suka menabur fitnah dan banyak lagi.

◾ Cara kedua adalah dengan menggunakan imaginasi kita sendiri. Sekiranya anda mendapati bahawa ciri-ciri yang dicari itu tidak ada pada orang yang anda kenali, maka anda boleh mencipta sifatnya. Anda boleh menggunakan contoh daripada filem dan drama, atau cipta sifat itu dengan membayangkannya. Permulaan bagi membentuk sifat adalah dengan menentukan kegemaran, kebencian, seterusnya membayangkan rupa fizikal mereka (tinggi, warna kulit dan sebagainya). Bagaimanapun watak yang anda bina, pastikan anda merujuk tiga ciri yang perlu diteliti bagi mencipta watak yang menarik. Ciri itu sudah saya huraikan dalam post sebelum ini → Membina Watak.

πŸ“Œ PENTING

◾ Membuat biografi watak.

Kenapa biografi watak itu penting? Jawapannya ialah, biografi watak bukan sahaja mampu membantu anda untuk konsisten dalam menulis cerita, malah ia boleh menambah pengetahuan anda tentang diri watak. Pentingnya kearifan seorang penulis terhadap watak yang ditulis dalam ceritanya, kerana ia akan membolehkan penulis menjiwai / meletakkan dirinya dalam situasi watak. 

Apakah perkara yang biasanya dicatat sebagai biografi watak?

▪ Umur | Jantina | Bangsa dan Keturunan | Tempat lahir / Insiden (sekiranya ada)
▪ Warna mata dan rambut | Gaya kegemaran dalam berpakaian (casual, formal, modest, sexy)
▪ Ciri-ciri rupa paras & Bentuk badan | Sejarah peribadi (Trauma, kesilapan silam)
▪ Sifat (Kesan daripada sejarah peribadi) | Habit / Pembawaan | Loghat / Dialek
• Matlamat / Tujuan / Maksud (Contoh : Keluar dari kesengsaraan).

πŸ”΄ Kenapa matlamat dan tujuan kewujudan watak itu penting?

Setiap yang diciptakan di dunia ini mempunyai tujuan dan kepentingannya yang tersendiri. Sedar atau tidak, kita semua mesti mahukan sesuatu dalam hidup ini. Sama juga halnya dengan watak. Mereka perlu mempunyai matlamat untuk dicapai. Jika tidak, kewujudan mereka akan sia-sia. Setiap watak dalam novel sama ada watak utama atau sampingan, perlu mempunyai purpose (matlamat). Kenapa? Kerana... Purpose itulah yang akan menggerakkan cerita dan mewujudkan interaksi (sama ada kerjasama / konflik), yang mana kedua elemen itulah yang akan membuatkan cerita yang ditulis oleh anda menyerlah dan menarik.

Daripada biografi dan purpose, anda akan dapat lihat watak yang manakah akan bersatu, dan watak manakah akan bercanggah. Daripada itulah, anda akan mendapat idea untuk mencipta adegan-adegan dan konflik yang akan menjadi buah kepada penulisan novel anda. 

© All Rights Reserved

Share:

0 comments